Nagyváradi zarándoklat Szent László tiszteletére


Szent László emlékév alkalmából közös kirándulást szerveztünk sztojkás diákoknak és tanároknak Nagyváradra. A kirándulás első állomása a nagyváradi római katolikus püspöki palota volt, ahol megtekintettük a Kárpát-medence második legnagyobb és egyben Erdély leghatalmasabb barokk templomát. Megnéztük a püspöki kincstárat és Szent László koponya ereklyét is.

 Ezt követően könnyed sétát tettünk a váradi főtér irányába. Út közben szoborba öntve találkoztunk „A Holnap” nagyváradi irodalmi lap munkatársaival, többek között Ady Endrével, és Juhász Gyulával is. Majd elhaladtunk a volt Szigligeti Magyar Állami Színház épülete előtt, ahonnan egykor indult Kabos Gyula, Gózon Gyula, Dajka Margit, Páger Antal, és a sarkon lévő EMKE kávézóba is bekukkantottunk, amely Ady kedvenc kávézója volt, Lédát is itt ismerte meg. Majd haladtunk tovább a Sebes Körös partján. 

Megcsodáltuk Európa egyik legremekebb német szecessziós épületét, a Fekete Sas Palotát. Imádkoztunk a főtéri görögkatolikus templomban. Végül sötétedés után meglátogattuk a nagyváradi várkomplexumot, amelyet még Szent László jelölt ki a város helyének. Sétáltunk a várban eltemetett I. Szent László (1046–1095) magyar király, II. István (1101–1131) magyar király, Fenenna királyné (1276–1295), III. András magyar király első felesége, Luxemburgi Beatrix (1305–1319), Károly Róbert magyar király felesége, Erzsébet, I. Basarab havasalföldi fejedelem leánya, I. Mária (1371–1395) magyar királynő és Luxemburgi Zsigmond (1368–1437) magyar, német és cseh király, német-római császár sírja fölött. 

Köszönjük szépen azoknak tanároknak és a diákoknak, akik a kiránduláson a „Szent László Év” alkalmából részt vettek. Külön köszönet Gelei Botondnak aki lehetővé tette a Sztojkásoknak, hogy megvalósulhasson ez a zarándoklat!

További féyképek a kirándulásról IDE KATTINTVA (1) és IDE KATTINTVA (2) érnek el.

Népszerű bejegyzések