"... A SZÍVEKBEN LEGYEN KARÁCSONY!"


November 24-26 között a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum 8-9. osztályos diákjai lelkigyakorlaton vettek részt. A lelkigyakorlatnak a Beregszászban található Pásztor Ferenc Közösségi ház adott otthont.

A diákok 24-én délután vonattal érkeztek Beregszász városába. A szálláshely elfoglalása után Paraklisz elvégzésével nyitották meg az eseményt.
A bőséges vacsora után megismerkedhettek Boronkai József atyával, aki azért érkezett hozzájuk, hogy utat mutasson a gyerekek adventi készülődésében. Elmélkedésében a „honnan jövök?” és „hová tartok?” kérdésekre kereste a választ. Előadásában hangsúlyozta, hogy az ember nem tagadhatja meg a múltját, hanem nyíltan vállalnia kell azt, hogy ki ő, honnan származik és mik a céljai.

Életünk során fontos, hogy időnként megálljunk, megpihenjünk, és végiggondoljuk azt az utat, amit idáig megtettünk. Gondolatait egy történet segítségével vezette tovább, amely két favágóról szólt. Versenyeztek egymással, hogy melyikük hasogatja fel a legtöbb fát egy nap alatt. Az egyik favágó a nap folyamán többször is megállt pihenni, amit a társa valamennyiszer észrevett. Kihasználva az időt, intenzívebben kezdte vágni a fát, s reménykedett, hogy így megelőzi társát. A nap végéhez érve megdöbbenve vette észre, hogy mindketten ugyanannyi fát termeltek ki. Értetlenkedve fordult a társához: „hogyan lehetséges ez?”. A válasz egyszerű volt. Míg pihent, addig megélezte a fejszéjét, hogy könnyebben tudjon dolgozni a továbbiakban.

Fontos, hogy mi is kiélezzük lelkünk fejszéjét. Meg kell állnunk néha, és az időt kihasználni arra, hogy felismerjük az alapvető problémáinkat és tisztázzuk magunkban azokat a kérdéseket, amelyek meghatározó értékűek az életünkben.

Az elmélkedést követően egy szívszorító filmet nézhettek meg a diákok, melynek üzenete mindenkinek a lelkéig hatolt: tégy jót anélkül, hogy bármit is várnál cserébe.
József atya másnap folytatta gondolatait, amely során próbált rávilágítani arra, hogy a karácsony mögött egy tragédia bújik meg, hiszen a zsidó nép mélységesen elítélte azokat, akik megszegték a törvényt. Szűz Mária pedig ennek ellenére is vállalta a sorsát, bátor volt, és kitartott amellett, amiben hitt.

A résztvevők vasárnap a helyi görögkatolikus templomban szentelték meg az Úr napját. A finom ebéd után sok élménnyel gazdagodva térhettek vissza a Sztojka Líceum falai közé.
Minden tekintetben egy építő jellegű hétvégét tudhatnak maguk mögött, amely során nem csak a lelki és szellemi dolgokban fejlődhettek a tanulók, hanem lehetőségük volt arra is, hogy olyan társaikkal beszélgethessenek, akik megismerésére eddig kevesebb időt szántak.



Népszerű bejegyzések