Kápolnabúcsú a Sztojka Líceumban


A Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum életében március 9-e az egyik legszebb nap a közös ünneplésre, mint ahogyan az egyházközségekben a templombúcsú ünnepe. A líceum kápolnabúcsúja a szebasztei negyven vértanú napjára esik, ugyanis tiszteletükre, emlékükre és védelmükbe ajánlva szentelték meg az iskola kápolnáját 2003-ban.

Az egyházközségekben úgy tartják, hogy akkor a legszebb a búcsú, ha minél többen érkeznek. Nem volt ez másként a Sztojka Líceumban sem. A líceum diákjaival, tanáraival és dolgozóival közösen imádkoztak a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai és tanárai, valamint Hardi Titusz atya, az intézmény igazgatója is. Megtisztelte jelenlétével az ünnepet Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspöke, Demkó Ferenc (az egyházmegye helynöke, tiszacsomai áldozópap), Tóth Jenő (intézményvezető, karácsfalvai áldozópap), Pősze Roland (líceumi lelkivezető, mátyfalvai áldozópap), Harangozó Miklós (tiszaújhelyi áldozópap), Marosi István (nagybégányi áldozópap), Lődár Jenő (batári áldozópap), Csirpák József (salánki áldozópap), Ábrány Krisztián (csepei áldozópap), Iván Gábor (gecsei áldozópap), Gajdos Attila (forgolányi áldozópap). Jelen voltak még az Ungvári Romzsa Tódor Görögkatolikus Hittudományi Egyetem magyar kispapjai is.

Nílus püspök úr beszédében kihangsúlyozta, hogy ebben a változó és nehéz helyzetű világban sem szabad megfeledkeznünk hitünkről. Bátran fel kell vállalnunk, hogy katolikusok vagyunk, és hisszük, hogy Krisztus a mi Megváltónk. Épp úgy, mint az a szebasztei negyven vértanú a keresztényüldözés idején. Beszédében buzdított mindenkit, hogy Krisztus bátor katonájaként viseltessünk még a legkilátástalanabb helyzetekben is.







A Liturgia után bőséges ebéd várt minden jelenlévőt.

"A te szent szebasztei vértanúid, Uram, 
az ő szenvedéseikért hervadhatatlan koszorút nyertek tőled, 
Istenünk, mert a t erődet bírván kínzóikat megszégyenítették, 
és az ördögök tehetetlen vakmerőségeit megtörték. 
Az ő imádságaik által üdvözítsd, Jóságos, a mi lelkünket!"

További fényképeket az eseményről,
IDE KATTINTVA tekinthet meg.

Népszerű bejegyzések