Adventi várakozás - ég a harmadik gyertya a Sztojkások koszorúján


 A Sztojka Líceumban hagyományosan az adventi várakozás időszakában minden vasárnap este diákjainkkal összegyűlünk és kántálás közben gyújtjuk meg a koszorún található adventi gyertyát. Ft. Egressy Márton atya ma az édesanyák és a szülők megbecsülését és tiszteletét emelte ki diákjaink mondott beszédében. Iskolánkban az első gyertyát hagyományosan a böjt első napján november 15-én gyújtjuk meg, ebből adódóan néhány nappal korábban gyújtjuk az utolsó "líceumos adventi gyertyát" is az úgynevezett "líceumos szent estén". Ez az oka, hogy míg egyházunkban a második gyertyát gyújtjuk ezen a vasárnap mi már a harmadik gyertyaszállal szívünkben készülünk a Karácsonyra.
A magyar görögkatolikus hagyományban a közelmúltban még fellelhető volt a december elsejei böjtkezdés emléke is. A Julián-naptár szerint a karácsony ideje vízkeresztre esett, és ahhoz viszonyítva kezdődött a böjt december elején. Általánosnak azonban a november 15-i kezdés tekinthető.
A görögkatolikus családokban hat héttel karácsony előtt elkezdődik az előkészület. Az adventi koszorú állítása így problematikussá válik. Ha adventi koszorút állítanak négy gyertyával, s már az első vasárnap meggyújtják, akkor az utolsó két hétben nem lesz mit meggyújtani. Ha csak a harmadik vasárnap kezdik a karácsonyi előkészületet a gyertyák gyújtásában, akkor a saját hagyományukat lazítják fel, s az adventi koszorú szerepe egyre inkább eltolódik a lakásdíszítés irányába, hiszen nem követik a hozzá kapcsolódó római katolikus liturgikus tartalmat.
A görögkatolikus családok úgy oldják fel ezt a kettősséget, hogy az adventi koszorúra hat gyertyát tesznek, és az otthon, saját kezűleg készített adventi naptárnak negyven zsákocskája van. Ez az egyszerű újítás sokkal több, mint egyszerű ötlet. Ez az élő hagyomány.


További fényképeket az alkalomról ide kattintva tekinthet meg.

Forrás: magyarkurir.hu

Népszerű bejegyzések