Megemlékeztünk Wass Albertről


Gróf Wass Albert 1908. január 8-án született. Ez alkalomból növendékeink megemlékezést tartottak az író tiszteletére. Az eseményen felidézték Wass Albert életének legfőbb mozzanatait, verses összeállítással tüzdelt műsort adtak elő. Varju Zoltán, Líceumunk nevelőtanára beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az értékét vesztett világban, kövessük és ápoljuk tudatosan értékeinket, hagyományainkat és legyünk büszkék nemzetünk kiemelkedő nagyjaira. Növendékeink hagyományosan megkoszorúzták a Líceum Diákönkormányzata által 2015-ben állított Wass Albert emléktáblát. A megemlékezés zárásaként elénekeltük nemzeti imádságunkat a Himnuszt. Ezzel kezdetét vette a 2019-es tanév.

Volt egyszer egy ember, aki az ő háza udvarán oszlopot épített az ő Istenének. De az oszlopot nem márványból faragta, nem kőből építette, hanem ezer, meg ezer apró csillámló homok-szemcséből, és a homok-szemcséket köddel kötötte össze. 

És az emberek, akik arra járva látták, nevettek rajta és azt mondták: bolond. 
De az oszlop csak épült, egyre épült, mert az ember hittel a szívében építette az ő Istenének. 
És amikor az oszlop készen állott, az emberek még mindig nevettek és azt mondták: majd a legelső szél összedönti. 
És jött az első szél: és nem döntötte össze. 
És jött a második szél: és az sem döntötte össze. 
És akárhány szél jött, egyik sem döntötte össze, hanem mindegyik szépen kikerülte az oszlopot, amely hittel épült. 
És az emberek, akik ezt látták, csodálkozva összesúgtak és azt mondták: varázsló. És egy napon berohantak az udvarára és ledöntötték az ő oszlopát. 
És az ember nem szitkozódott és nem sírt, hanem kiment megint az ő udvarára és hittel a szívében kezdett új oszlopot építeni az ő Istenének. 
És az oszlopot most sem faragta márványból, sem nem építette kőből, hanem megint sok-sok apró homok-szemcséből, és a homok-szemcséket köddel kötötte össze.
Szentgotthárd, 1926. november 14

További képeket az eseményrő ide kattintva talál.

Népszerű bejegyzések

Sztojka Líceum, több mint iskola!